Ik ga op reis en ik lees mee...

Op reis door te lezen.

'Een vaste tijd, op elke dag, waarin ik lezen mag' , hier worden nou niet alle kinderen warm van. De een verdiept zich heerlijk in het boek terwijl de ander de lijnen op het plafon telt. 

hoe krijg je nou alle kinderen gemotiveerd om te lezen?...

Daar kan deze les/ activiteit je misschien bij helpen. Ik ben in ieder geval super enthousiast over deze manier. 

 

Inhoud

De klas gaat met z'n allen op reis, langs allerlei plekken op de wereld. 

Door samen met de kinderen de gelezen bladzijdes per dag bij te houden kunnen ze kilometers verzamelen om op reis te kunnen. Je kan hier als leerkracht zelf een formule voor bedenken (de gelezen bladzijdes x 2 = aantal km). 

 

Hoe

Als leerkracht ben je vrij om te kijken wat het lekkerste werk voor jou en de klas. Je zou de gelezen bladzijdes op allerlei verschillende momenten kunnen noteren. Wij schreven, elke dag na het stillezen, de gelezen bladzijdes op het bord. Aan het eind van de week telde we dit bij elkaar op en verdubbelde dit.

De kinderen zouden op een plakblaadje (wat ze dan weer als boekenlegger kunnen gebruiken) het aantal gelezen bladzijdes kunnen noteren. 

 

Zodra het aantal duidelijk is kunnen we op reis. Met Google Maps kun je samen met de kinderen kijken hoe ver je kunt komen vanuit Nederland. (Als je dit vaker doet heb je niet Nederland als beginpunt, maar het laatst 'bezochte' land.)

 

Verdieping

Wanneer de reis gemaakt is naar het land is het natuurlijk wel leuk om deze plek te verkennen. Dit kan gedaan worden d.m.v. een presentatie. Het land waar je terecht bent gekomen kan als onderwerp gebruikt worden in een presentatie. Een tweetal krijgt één week de tijd, tijdens het stillezen-moment, om deze presentatie voor te bereiden. En op deze manier de klas meer te vertellen over de plek waar ze naar op reis geweest zijn.

 

 

 

Doel

De kinderen hebben een reden om, tijdens het stillezen-moment ook echt te lezen. 

 

Ervaring

Deze activiteit wordt als erg leuk ervaren door de kinderen. Ik zie de kinderen echt enthousiast lezen om zoveel mogelijk bladzijdes, en zo ook kilometers, te verdienen. Het gevaar loop je dat de kinderen te snel gaan lezen, maar in de bovenbouw schat ik die kans klein. Dit zou je ook kunnen voorkomen door hier extra aandacht aan te geven. 

 

Tips

De landen-presentaties kunnen op verschillende manieren ingevuld worden. Het is wel handig als de kinderen een format hebben, zodat ze weten waar de presentatie aan moet voldoen. 

* Ik ben stiekem wel voor het idee om de kinderen zelf het materiaal te kiezen voor de presentatie. Gebruiken ze PowerPoint, Prezi, MovieMaker of een presentatie op grote vellen papier. 

'Let's get creative!'